Zapekané hovädzie mäso (Pastiersky koláč)

Pre 6-8 porcií potrebujeme: 600 g mletého hovädzieho mäsa (napr. z krku) 2 cibule 2 mrkvy 4 lyžice oleja 50 g masla pár stoniek tymiánu (alebo lyžička sušeného) 2 bobkové listy 1 kopcovitá lyžica hladkej múky hovädzí vývar 120 -150 ml smotany na varenie 150 g tmavých šampiňónov alebo iných húb cca 1 kg zemiakov typu […]

Hovädzie mäso na hubách

Na 4 porcie potrebujeme:  600 g hovädzie stehno 150 g cibuľa  olej slnečnicový 30g huby sušené alebo plechovka šampiónov 1 KL soľ ¼  KL korenie čierne mleté korenie ¼ KL rasca mletá ½ KL paprika červená mletá 1.Mäso umyjeme a nakrájame na plátky. Na tenko vyklepeme. 2.Huby umyjeme a namočíme do vody./ Otvoríme plechovku s hubami. 3. Cibuľu ošúpeme, nadrobno nakrájame a osmažíme na oleji. 4. Pridáme […]

Pečený stejk z roštenca

Na 4 porcie potrebujeme: 800g roštenec Cibuľa Cesnak Paprika Čierne korenie Bylinky podľa vlastnej preferencie (tymián, rozmarín, oregano,zmes) Soľ Pred prípravou nechajte mäso na steaky pol až dve hodiny odležať pri izbovej teplote. Potom ho opláchnite vlažnou vodou a ak je vcelku, nakrájajte na asi 2,5 cm hrubé rezy kolmo na svalovinu. Umyté mäso osušte papierovou […]

Maďarský guláš

Na 6-8 porcií potrebujeme: 1550 g hovädze predné 3 ks väčšej cibule 5 PL bravčová masť alebo olej 2 Pl paprika mletá sladká 1 KL paprika mletá pálivá 2ks paprika čerstvá 4 ks paradajka- rajčina (feferónky alebo čili papričky  pre tých, ktorí majú radi pikantnú chuť) Cibuľu osmažíme na masti na strednom plameni dokým nezozlátne […]

Hovädzí guláš

Pre 6-8 porcií potrebujeme: 1 kg  hovädzieho zo stehna 750g – 1 kg zemiakov 2 väčšie cibule 3 strúčiky cesnaku 3 ČL soli 1 ČL mletej rasce 1 ČL mletej sladkej papriky 1/2 ČL mletého čierneho korenia 750 ml paradajkovej šťavy (alebo pretlaku) cca 0,5 l vody 1 KL sušeného majoránu Na oleji opražíme cibuľu. […]

Hovädzia sviečkovica na smotane

Pre 4 porcie potrebujeme: 800 g hovädzieho mäsa zo sviečkovice (falošnej sviečkovice, roštenky alebo stehna) 100 g prerastenej slaniny 150 g mrkvy 150 g petržlenu 1 malý zeler 1 cibuľu 10 guľôčok nového korenia 5 guľôčok čierneho korenia 2 bobkové listy štipku tymianu 2 lyžice oleja 500 ml hovädzieho bujónu alebo domáceho vývaru 250 g smotany […]

Hovädzia hruď na bylinkách

Na 10 porcií potrebujeme: 1600 g hruď hovädzia 2 PL (Toun) krém cesnakový al. roztretý cesnak 400 g v konzerve al. krájané paradajky 4 vetvičky tymian čerstvý al. sušený soľ múka hladká olej repkovýZmes sušených byliniek: koriander sušený mäta sušená semienka anízové tymian sušený 3 ks cibuľa 0,5 l vývar hovädzí alebo 1ks hovädzí bujón […]

Jemný roštenec pečený v celku

Pre 4-5 porcií potrebujeme: 1 kg roštenec soľ čierne mleté korenie bravčová masť/ olej Na tuku opečieme prudko roštenec. Preložíme ho na pekáč, podlejeme, osolíme, okoreníme, prikryjeme a dusíme v rúre 45 minút. Stále polievame výpekom. Nakoniec odokryjeme a zapečieme asi 15 minút. Podávame so zeleninovou prílohou a opekanými zemiakami.